Aktualitások / Vidám FARSANG :)

betűméret módosítása

Tisztelt Látogató, Kedves Érdeklődő!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy tecnikai okok miatt - a hiba elhárításáig - ezen a felületen jelezzük a kiskunhalasi Székhelyintézmény aktuális rendezvényein készült fotóink elérhetőségét.

Jelesül: - Az Anyák Napja 2015 - Csodaünnep fotói megtekinthetők a   

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.636418219792777.1073741836.561265757308024&type=1 

linkre kattintva,

- Tanévzáró és ballagási ünnepségünk csodaszép fotóit pedig https://www.facebook.com/media/set/?set=a.650924675008798.1073741837.561265757308024&type=3 tekintheti meg :) .

Megértését, érdeklődését köszönjük

 :)

 

… Szita, szita péntek, vége lesz a télnek? J

Szita, szita, péntek,

vége van a télnek,

kikeletet köszönteni

jönnek a népek.

 

Jer, jer kikelet,

seprűzd ki a hideget,

ereszd be a meleget,

dideregtünk eleget!

Vidáman és jó hangulatban telt székhelyi intézményünk óvodásainak, iskolásainak farsangolása. Szokásunk szerint a csoportok jelmezes kavalkádja, zene, tánc, bohókás játékok, tombolasorsolás tették színessé télűző ünnepünket.

Mint azt tudjuk, a farsang a tavaszvárás örömünnepe, amely január 6-án kezdődik, majd pedig a farsang vége hamvazószerdára esik. Hamvazószerda egy keresztyén „mozgóünnep” - kis számolással megtudhatjuk, mikor van az ünnepnek vége: húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni 40 napot (kivéve a vasárnapokat).  Ez az utolsó nap a negyvennapos böjt előtt, amikor még annyit szabad enni a hagyományos farsangi ételekből, ki mennyit akar - kocsonyát, káposztát, avagy éppen fánkot.  A hamvazószerdát követő torkos csütörtök - habár a húsvéti böjt kezdete – a farsangi maradékok elfogyasztásának a napja.  A böjt alatt pedig már húst nem szabad enni, csak tésztát, aszalt gyümölcsöt, leveseket és más böjti ételeket.

A farsangolást már évszázadok óta jelmezes felvonulások, lakodalmak és disznótorok jellemzik.  Közel a tél végéhez az emberek már várva várják a tavasz közeledtét, ezért jelmezekkel, maszkokkal próbálják elijeszteni a telet. Ezenkívül úgy gondolják, hogy ha sokat esznek és isznak ebben az időszakban, akkor a természet is kedvet kap hozzá, és sok termést hoz az évben. 

A farsangi köszöntés alatt jelmezbe öltözött gyerekek, fiatalemberek, néha tanítók jártak házról házra a faluban. Ahol beengedték őket, ott verses, énekes köszöntőket mondtak, majd a házigazdáktól ajándékokat kaptak: pénzt, tojást vagy szalonnát.

Nagyobb falvakra jellemző volt a farsangi felvonulás vagy falujáró menet.  A résztvevők emberi vagy állati jelmezekbe öltözködve haladtak végig a településen, miközben dramatikus játékot is előadtak.

Ahogy fentiekben arról már szó volt, a jelmezes beöltözés színesen-vidáman zajlott intézményünkben.

Támogatóink; nevesül - a tombola fődíjának tortáját felajánló Süteményország Kft, a Muskátli Cukrászda, a Mediterrán Cukrászda, a Gábriel Cukrászda, Kalmár Pékség, a kedves támogató Szülők jóvoltából mind a sütemények, torták, mind pedig a tombolatárgy adományok  a gyermekek, tanulók vidám farsangolásához járultak hozzá, továbbá Bereczki Bettinának a gyermekek arcfestését köszönjük.

SZÍVBŐL KÖSZÖNÜNK MINDEN TÁMOGATÁST ÉS  MINDEN ADOMÁNYT J !

(Kedves Látogatóink - jelezzük, hogy Farsangunkon készült  fotóinkat facebook oldalunkon, a https://www.facebook.com/media/set/?set=a.608529465914986.1073741835.561265757308024&type=3

 linken tekinthetik meg.)

                                    Sárkányné Vida Erzsébet - egységvezető